Темата за DRM некако се вжештува во последно време.. се надевам сите го видоа филмчето кај Bi..

Овојпат Bruce Schneier напишал текст со наслов „Why Vista's DRM Is Bad For You“. Bruce Schneier инаку е експерт за криптографија и за сигурност на компјутерските системи. Во таа улога има видено употреба, погрешна употреба и злоупотреба на криптографијата.

Тоа што (повторно) го потенцира Bruce Schneier во текстот е дека: This isn't about stopping pirates and the small percentage of people who download free movies from the Internet. This isn't even about Microsoft satisfying its Hollywood customers at the expense of those of us paying for the privilege of using Vista. This is about the overwhelming majority of honest users and who owns the distribution channels to them. And while it may have started as a partnership, in the end Microsoft is going to end up locking the movie companies into selling content in its proprietary formats. ... Vista's DRM will require driver developers to comply with all kinds of rules and be certified; otherwise, they won't work. And Microsoft talks about expanding this to independent software vendors as well. It's another war for control of the computer market. Ова што се случува е лошо без разлика дали користите исклучиво слободен софтвер или пак сте Windows-аш, или пак сте негде измеѓу - референците се во текстот.

На крајот Bruce предлага да се бојкотира Vista - тоа е единственото што пазарот може да го направи за да го каже своето не. Јас сум малку скептик дека тоа лесно ќе помине.. но, ај да видиме.

Објавено: вто, 13 фев 02:40:16 CET 2007
[æ]